Nederland - Sierra Leone
Door: Rana van den Burg
Blijf op de hoogte en volg Rana
16 November 2013 | Nederland, Nederland
Mijn vakantiereis gaat beginnen. En wel naar… Sierra Leone. Een klein land, gelegen in het westen van Afrika en grenzend aan de landen Guinea en Liberia. Een land met een bloedig verleden.. Tussen 1991 en 2002 woede er namelijk een burgeroorlog in Sierra Leone. Kort iets over deze oorlog:
De RUF (rebellenleger) voerde een strijd tegen regeringstroepen. De toenmalige president kreeg geen macht over het regeringsleger en steunde daarom in hoge mate op de Burgerlijke verdedigingskrachten. Het regeringsleger pleegde vervolgens een staatsgreep en er kwam een militair regime aan de macht onder de naam AFRC, die vervolgens in samenwerking met de RUF een schrikbewind voerde over Sierra Leone. Met behulp van de Burgerlijke verdedigingskrachten en internationale troepen werd de AFRC en de RUF uit het staatshuis en de hoofdstad Freetown verjaagd. Begin 1999 viel het People’s Army van de AFRC-RUF de hoofdstad Freetown binnen met een terreurcampagne, genaamd ‘ Operation No Living Thing’ . De terreurcampagne werd vervolgens over het hele land uitgevoerd en markeerde het dieptepunt van de burgeroorlog. Tijdens deze korte maar hevige terreurcampagne vielen meer doden dan in de acht jaar burgeroorlog die eraan vooraf gingen. Uiteindelijk werd op 7 juli 1999 een vredesverdrag gesloten en kwamen er VN-troepen in het land. Er braken echter nog steeds nieuwe gevechten uit, waarbij vooral het bezit van de diamantmijnen werd bevochten, totdat in januari 2002 het RUF definitief de wapens neerlegde.
Nu is het al jarenlang stil in het land en maakt het zich langzaam klaar voor het toerisme. Aan de bevolking en de prachtige natuur zal het in ieder geval niet liggen. Ik ga naar Sierra Leone op vakantie en ben de eerste klant van Fair2travel die een reis bij hen boekt met als bestemming Sierra Leone. Ik ga eerst een weekje naar Tribewanted (zie tribewanted op youtube) en daarna is het de bedoeling dat ik zelf wat ga rondreizen door het land, maar de plannen waarheen heb ik nog een beetje openstaan.
Ik denk dat Sierra Leone in de toekomst nog wel eens meer toerisme kan gaan trekken. En wat is er dan mooier om het toerisme voor te zijn? Sierra Leone is een land in ontwikkeling en ook ontzettend veel te bieden heeft. Toerisme kan hier een motor van ontwikkeling worden. Kijk naar Gambia, inmiddels ook een toeristische trekpleister, die je bij reiswebsites zoals jiba.nl al voor een ‘prikkie’ kunt boeken. De palmstranden van de hoofdstad van Sierra Leone (Freetown) worden tot de mooiste van Afrika gerekend. En er is nog veel meer moois in het land te beleven: De Charlotte Falls Watervallen, mangrovebossen, slavenfort op Bunce Island, Creoolse dorpen, Banana en Turtle eilanden, het Bintimani gebergte en de vele wildreservaten.
Ik ga naar een land met de mooiste stranden van Afrika. Een strand waar je kilometers kan lopen, zonder dat je een andere toerist tegen komt. Je kan surfen, overnachten in een tent of bungalow aan het strand, vers gevangen vis en kreeft eten, de locale cultuur en mensen ontmoeten. Dus wat is het probleem? Sierra Leone is gewoon herstellende van een imagoprobleem!
Tot snel!!
16 November 2013 - 11:32
Ria:
Dank voor dit stukje geschiedenis. Hou ons allen op de hoogte van je belevenissen en geniet vooral! -
16 November 2013 - 11:34
Cora:
Mooi stukje propaganda !! ben benieuwd naar al je ervaringen.
Heel veel plezier, en veel leer momenten!
Ik kijk nu al uit naar je reisverslagen!
Dikke kus pa en ma -
16 November 2013 - 12:24
Rian Ravelli:
Hoi Rana, wat goed van jou om voor de troepen uit het land te verkennen. Geniet van je vakantie en ik kijk nu al verlangend uit naar je volgende verslag. -
17 November 2013 - 16:18
Marga:
ik ben heel benieuwd hoe het is.....geniet lieverd....